Oude ambachten

Oude ambachten vindt u in de Kerkstraat en in het Bart van Elstplantsoen. Daar wordt bijvoorbeeld getoond hoe wol gesponnen wordt. Er wordt mosterd gemaakt, stoelen gemat, kant geklost en nog veel meer. Vooral voor kinderen zijn er doedingen op het van Slootenplein.

Mosterd maken

Mosterd werd al ver voor onze jaartelling gemaakt en in de keuken gebruikt. Zelfs Abraham wist al waar hij de mosterd moest halen. Rond de Middeleeuwen waren er veel mosterdfabriekjes in Nederland, maar het werd ook vaak thuis gemaakt. Ieder land en dikwijls ook iedere streek had zijn eigen mosterd. Er zijn wereldwijd zeer veel varianten. Tegenwoordig koop je de mosterd vaak in de supermarkt uit de fabriek in potten of tubes. Maar op de Vlegeldag wordt de mosterd nog met de hand gedraaid en gemalen. Het mosterdzaad (met de hand gezaaid en geoogst op de Trapakkers in Ede) wordt een hele nacht in wijn- of kruidenazijn geweekt. Daarna wordt het zaad met behulp van een zware ijzeren kogel in een houten bak fijn gemalen en de vrij gekomen olie vermengt zich dan met de azijn. Zo ontstaat mosterd. Door toevoeging van kruiden, suiker of honing ontstaan andere smaken. Als de mosterd fijn genoeg is, wordt het in glazen potjes geschept en goed afgesloten. Het is een grove mosterd. Deze mosterd werd en wordt nu nog gegeten bij zware of vette gerechten. Op de markt mag iedereen, die dat leuk vindt zelfs eens draaien om te voelen hoe zwaar de kogel is. Vooral kinderen vinden dit erg leuk.

Vers hout bewerken

Het bewerken van vers hout is veel makkelijker dan het bewerken van droog hout, het is namelijk veel zachter. De krimp die optreedt bij het drogen zorgt voor een zeer goede houtverbinding die wel 100 jaar meekan! Wist u dat de meeste oude, met biezen gematte stoelen op deze manier gemaakt zijn?

has been added to the cart. View Cart