Vlegeldag

Vlegeldag, een begrip in de regio

Elk jaar weer komen duizenden bezoekers naar Bennekom om te genieten van een dag vol gezelligheid, nostalgie en folklore. Vlegeldag wordt al meer dan 30 jaar georganiseerd in Bennekom (gemeente Ede). Tegenwoordig wordt deze dag georganiseerd door de ‘Stichting Vlegeldag’. Vlegeldag is een oogstfeest dat alles te maken heeft met het verbouwen, oogsten en verwerken van graan. Vroeger, in de tijd voor de mechanisatie, werd overal gedorst met behulp van dorsvlegels. Dat was zwaar werk en het is dan ook niet verwonderlijk dat dorsers na afloop behoefte hadden aan een verzetje.

De dorsvlegels werden in de stal gehangen en de boerenzoons bewezen hun kracht door hier zo lang mogelijk aan te blijven hangen. De winnaar werd ‘Vlegelkoning’ en danste die avond met de meest begeerde boerendochter.

Deze traditie is op de Veluwe in ere hersteld. Tijdens de Vlegeldag te Bennekom worden de Bennekomse Vlegelhangwedstrijden voor dames en heren gehouden. Verder worden er deze dag tal van dorsmethoden gedemonstreerd. Vanzelfsprekend wordt er met de vlegel gedorst, maar ook machinaal met een authentieke dorskast. Deze dorskast dateert van het begin van de vorige eeuw.

Op de Vlegeldag vindt het jaarlijkse Vlegelcorso en Ringsteken zowel met oude tractoren als met het aangespannen paard plaats. Ook zijn er natuurlijk oude ambachten, een boerenmarkt, de grote kindervlooienmarkt en veel muziek.
 
 

Stichting Vlegeldag Bennekom

De organisatie van de Vlegeldag bestaat uit ruim 50 vrijwilligers, aangestuurd door het stichtingsbestuur en werkt het jaar rond om elk jaar weer een mooi evenement neer te zetten. De diverse werkgroepen staan garant voor een programma met voor elk wat wils.

Een evenement als de Vlegeldag organiseren kost veel inzet en tijd. Veiligheid staat hoog in het vaandel en periodiek overleg met de gemeente Ede, politie en andere hulpdiensten als brandweer en Rode Kruis is inmiddels standaard. Een calamiteitenplan is voorhanden en bekend bij de medewerkers in de werkgroepen. Voor de organisatie van de markt zijn marktmeesters aangesteld; zij zorgen voor de indeling en toelating van standhouders. Naast zo’n honderd kramen vult het centrum van Bennekom zich met muziek variërend van shantykoor tot pop. Met een grote kindervlooienmarkt, dans, dorsmachines die staan te draaien, handdorsen, demonstraties van oude ambachten en een heus jeugdplein, waar kinderen zelf aan de (creatieve)slag kunnen. Bennekommers en oud Bennekommers die elkaar weer ontmoeten, bezoekers uit de regio en toeristen krijgen bovendien een corso van ca. 60 old timer tractoren en (paarden)aanspanningen voorgeschoteld, die later op de dag nog hun beste beentje(s) voorzetten tijden de wedstrijden ringsteken.

Stichting Vlegeldag is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Lees meer…

has been added to the cart. View Cart