De 38e jaargang van de Bennekomse Vlegeldag zal de geschiedenisboeken ingaan als 'Tropisch, ouderwets gezellig en drukbezocht'. De dag begon traditioneel met de openingstocht van de oude tractoren en het in werking zetten van de grote Dorschkast uit de Kraats door de heidehoogheden, Caluna de 65e en Erica de 46e. Dat allemaal onder toeziend oog van Edes burgemeester René Verhulst, die vergezeld werd door zijn echtgenote en wethouder Peter de Pater. Verhulst stak zelf ook de handen nog uit de mouwen door de dorsvlegel ter hand te nemen. Na zijn rondgang door het dorp mocht hij de Gouden Vlegel uitreiken aan de verbouwereerde en volkomen verraste Henk van Steenbergen, lid van Stichting De Dorschkast.

"Het is weer een Vlegeldag als vanouds. Hartstikke druk en natuurlijk geweldig blij, dat het allemaal weer kan. Die oude tractoren zijn altijd weer geweldig om te zien, iedereen heeft zijn best gedaan om er weer wat moois van te maken. De sfeer is prima. Hier met het dorsen zie je weer hoe het vroeger ging, ik doe het een minuut of vijf en dan hijg ik al, vroeger deed men dat uren." Nadat Verhulst zelf de dorsvlegel in handen kreeg, maakte hij direct 'het bruggetje' naar de politiek. "Die moesten de politici af en toe eens gaan hanteren, dan zou de besluitvorming misschien wat sneller gaan, in plaats van die ellenlange vergaderingen in de Tweede Kamer." Vervolgens ging hij met zijn echtgenote en wethouder Peter de Pater richting de Dorpsstraat. "We gaan daar eens lekker kijken, wat er allemaal te doen is."

En dat was veel, 'ouderwets' veel. Een keur aan marktkramen, veelal 'bemenst' door lokale of regionale ondernemers, verenigingen of instellingen. Van de Zonnebloem, tot de Wilde Ganzen, van de Manege zonder Drempels, die prominent hun Open dag die op 10 september zal gaan plaatsvinden promootten, tot de vele vrijwilligers die 'hun' Oude Ambachten, zoals het spinnen van garen en het mandenvlechten vol liefde en passie aan 'jeugdig Bennekom' en hun ouders demonstreerden. Vervolgens werd door voorzitter Wijngaard iedereen opgeroepen om richting de Oude Kerk te komen, voor 'een aantal plechtige momenten'. Allereerst mocht de voorzitter bekendmaken wie met de mooiste tractor door het dorp was getrokken. "Het zijn allemaal tractoren ouder dan 1965. Wij kijken bij de beoordeling altijd even kritisch of ze nog altijd mooi zijn, netjes opgeknapt en mooi opgesierd met bloemen. Het gaat om het geheel." De spanning werd nog even opgevoerd, omdat eerst het type tractor, 'een Guldner A2KS' werd genoemd. Uiteindelijk bleek het te gaan om de heer of mevrouw Hardeman, die de wisselbeker in ontvangst mocht gaan nemen. De winnaar of winnares was echter vooralsnog onvindbaar of hoorde niet dat hun tractor in de prijzen was gevallen. Uiteindelijk kon de prijs later op de dag nog wel worden uitgereikt. Bij de volgende plechtigheid, het opspelden van de Gouden Vlegel, was de winnaar wel aanwezig. Hoewel hooglijk verbaasd, was Henk van Steenbergen ook 'supertrots', dat hij het waardevolle kleinood opgespeld kreeg. Trots en blij waren bijvoorbeeld ook de leden van Dance Studio Bennekom, die hun dansmove's voor een groot publiek mochten vertonen. Maar ook zangeres Marlane Dirksen voelde die trots. "Geweldig dat ik voor 'Bennekom' mag optreden." 'Bennekom' beloonde de zangeres, bekend van haar optredens in de real live soap van John de Bever, De Bevers, met applaus, gingen de voetjes van de vloer en werd er hartstochtelijk meegezongen. Het tekende de sfeer van de 38e Vlegeldag: "Enthousiast, spontaan, druk, warm, maar bovenal gezellig!"

Tekst en foto's: Dick Martens, Bennekoms Nieuwsblad