BENNEKOM - De 'aftelklok' op de website van de Vlegeldag loopt weer. Dat is alvast een goed teken, want na de afgelaste editie van 2020 en de 'Lite-versie' van 2021, staan de sterren richting de komende editie gunstig en ziet het ernaar uit, dat er weer een ouderwetse Vlegeldag komt. De alweer 38e editie zal op 24 augustus in het Bennekomse dorpscentrum gaan plaatsvinden. Ook de voorzitter van Stichting Vlegeldag Peter Wijngaard kijkt daar reikhalzend naar uit.

"We zijn natuurlijk al lang met de voorbereidingen gestart, maar zeker in deze periode werk je aan de afronding en komt die 24e augustus al lekker dichtbij", kijkt de voorzitter alvast vooruit. Wijngaard nam het voorzittersstokje in 2018 over van Arend Verhoeff en was voor die tijd ruim twintig jaar, waarvan vijf jaar als voorzitter, actief bij een ander Bennekoms fenomeen, het Kinderdorp. "Ik was eigenlijk al wel op zoek naar iets anders in het Bennekomse en toen ik werd gevraagd om voorzitter van Stichting Vlegeldag te worden, kwam dat op het juiste moment en heb ik daar bevestigend op geantwoord."

Maar al na twee 'normale' Vlegeldagen stak corona de kop op en werd de 2020-editie helemaal afgeblazen. "Vorig jaar konden we nog wel wat doen en hebben we onder het motto: 'De Vlegeldag komt naar u toe!', een wat uitgebreide trekker optocht georganiseerd. Gelukkig mogen we dit jaar weer helemaal los.

Het was nog wel even spannend en hebben we tot april gewacht, maar toen hebben we de knoop doorgehakt en zijn we volledig met de voorbereidingen aan de slag gegaan. Dus het gaat weer een ouderwetse Vlegeldag worden, met alles erop en eraan." Dat betekent een vlegelmarkt, die al goed gevuld is, oude ambachten, ringsteken met tractoren, een kindervlooienmarkt en vlegelhangen. Er is volop muziek van De Shanty Zangers uit Ede, Marlane Dirksen, Marco den Hollander, D.J. Freek van Steenvoorden en Ryso Jochemsen. En 's avonds wordt de afsluiting verzorgd door Rutger van Barneveld. "Een programma als vanouds. Het is altijd een succesformule gebleken, dus waarom zou je dat veranderen?"

Het moment dat ook 'Bennekom' er direct aan wordt herinnerd, dat de Vlegeldag eraan zit te komen is het moment waarop de Vlegeldagbanieren het centrum gaan sieren. "Die worden begin augustus opgehangen en dan is het ook zo, dat de Vlegeldagvlag uitgestoken mag worden. Ik denk toch, dat er inmiddels bijna vierhonderd gaan hangen, maar we hopen dat er nog meer gekocht gaan worden. Mensen die voor een bedrag van 35 euro of meer donateur worden, krijgen die vlag gratis, of anders kan hij voor 17,50 euro worden gekocht. Nu gaan we als bestuur en met de vrijwilligers aan de slag met het completteren van zaken en dan gaan we ons opmaken voor eindelijk weer een mooi Bennekoms feestje. Want dat gaat het zeker weer worden. En dan gaan we op naar de 40e editie."

Door: Dick Martens, Bennekoms Nieuwsblad