BENNEKOM – Peter Wijngaard leeft toe naar zijn eerste Vlegeldag als voorzitter. De geboren Amsterdammer hoopt op een geslaagde dag. “Tot nu toe loopt alles op rolletjes.”

Wat heeft een hoofdstedeling met een boerenfeest als de Vlegeldag? Wijngaard (56) gaat voor het antwoord jaren terug in de tijd. “Op mijn veertiende verhuisde ons gezin naar Lelystad. Op zaterdagen en in de vakanties had ik een bijbaantje op een boerderij. In het begin mestte ik vooral stallen uit, maar naar verloop van tijd reed ik ook met de landbouwmachines”, zegt Wijngaard, die de voorzittershamer bij de Vlegeldag een jaar geleden overnam van Arend Verhoeff.

“Ik wilde boer worden, maar ben uiteindelijk bosbouw gaan studeren. Op die manier ben ik in eerste instantie in Wageningen beland. In 1991 ben ik met mijn vrouw Inge, een geboren Wageningse, in Bennekom gaan wonen. Sindsdien heb ik de Vlegeldag vooral als bezoeker leren kennen.”

Wijngaard is tegenwoordig werkzaam als senior consultant bij T-Systems International, een dochterbedrijf van Deutsche Telekom. “Voor mijn werk ben ik veel in het buitenland, ik reis door heel Europa”, zegt de Vlegeldag-preses, die in zijn vrije tijd graag een steentje bijdraagt aan de Bennekomse gemeenschap. Niet voor niets is hij al jaren actief bij Kinderdorp: vele jaren als voorzitter en nu nog steeds als vrijwilliger. Daarnaast is hij al jaren actief bij de katholieke kerk in Bennekom. “Ruim een jaar geleden vroeg Arend Verhoeff mij of ik zijn rol bij de Vlegeldag wilde overnemen. Ik ben slecht in nee zeggen en vond het een mooie uitdaging, dus besloot het avontuur aan te gaan.”

De nieuwe voorzitter trof een geoliede machine aan. “Het is altijd even spannend hoe het gaat lopen. Ik moest veel ontdekken en kennis maken met mensen, maar er staat een goede formule met een prima bestuur en duidelijke draaiboeken.”

Veel reden om zaken aan te passen, ziet Wijngaard daarom niet. “Nee, maar ik had ook niet de illusie dat ik in één jaar van alles ging veranderen. We moeten financieel een beetje op de kleintjes letten. Zelf ben ik een liefhebber van de oude ambachten, die hebben we dit jaar ook uitgebreid. Het mooie aan de Vlegeldag vind ik de mix van activiteiten voor jong en oud; van de (kindervlooien)markt tot de optochten met tractoren en paarden, van de ambachten tot het dorsen.”

Een week voor de Vlegeldag loopt de spanning langzaam op. “Gezonde spanning”, verduidelijkt Wijngaard. “Ik zal blij zijn als na afloop van de Vlegeldag alles goed is verlopen. Tot nu toe gaat alles volgens plan. Het is hopen op mooi weer, dat is het enige waar wij als organisatie geen invloed op hebben.”