Wie wordt de nieuwe vlegelkampioen van Bennekom? Wie mogen de felicitaties van de Vlegelvrouw in ontvangst nemen en wie gaan er met de geldprijzen aan de haal? Die vragen kunnen ieder jaar gesteld worden voorafgaand aan de Vlegeldag (woensdag 23 augustus). Het vlegelhangen is een terugkerend fenomeen op het oogstfeest.

Bedoeling van het vlegelhangen is dat de deelnemers zolang mogelijk aan een vlegel blijven hangen. Ook dit jaar mogen bezoekers van de Vlegeldag, jong en oud, met elkaar de strijd aan. En wat is er nu leuker dan leeftijdsgenoten uit te dagen en op het hoofdpodium in het dorp te laten zien wie de grootste spierballen heeft en wie het meest eigenwijs is en weigert de vlegel los te laten.

Kinderen tot en met 15 jaar strijden ’s middags tussen 15.15 en 16.30 uur om de prijzen bij de Bennekomse Vlegelhangwedstrijd. Jaarlijks staan de kinderen in de rij om zich aan te melden voor het vlegelhangen. Zij strijden om de wisselvlegel. In de avonduren (18.30 tot 19.15 uur) is het de beurt aan de heren en dames (vanaf 16 jaar). Naast de eer zijn er mooie geldprijzen te verdienen. Aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats. Winnaars krijgen hun prijs uit handen van de nieuwe Vlegelvrouw Hanneke Berkhout. Daarmee wordt een oude traditie nieuw leven ingeblazen. Vroeger mocht de winnaar van het vlegelhangen tijdens de feestavond een dansje maken met de mooiste boerendochter van het dorp.

Een jaar geleden ging Harm-Jan Achterstraat bij de heren (vanaf 16 jaar) met de overwinning aan de haal. Met een tijd van 1 minuut en 44 seconden hing hij net iets langer dan zijn broer Gijsbert (1.40). De derde plaats ging naar Adriaan van Beek (1.18). Bij de vrouwen mag Heleen Rijneveld dit jaar haar titel verdedigen. Tijdens de vorige editie was zij de beste met een tijd van 49 seconden. Britt Vermeer (37 seconden) en Maaike Roseboom (23 seconden) completeerden het podium. De eerste prijs bij de jongens tot en met 15 jaar ging naar Thijs van den Brink (1.16 minuten). Bij de meisjes bleef Anne-Ruth Korpershoek met 54 seconden het langst aan de vlegel hangen.

Wie worden hun opvolgers? Van sommige deelnemers weten we dat ze zich gedurende het jaar al goed voorbereiden. Zij gaan in ieder geval hun best doen om een toptijd neer te zetten en met de eer aan de haal te gaan.