BENNEKOM – Bennekom heeft een nieuwe Vlegelvrouw. Hanneke Berkhout houdt dit jaar tijdens de Vlegeldag (woensdag 23 augustus) een oude traditie in leven. De 21-jarige Bennekomse neemt de taken over van haar voorgangster Patricia Spier, die de functie de afgelopen twee jaar bekleedde.

Stichting Vlegeldag Bennekom blies in 2015 met het introduceren van een Vlegelvrouw een oude traditie nieuw leven in. Vroeger probeerden de boerenjongens als wedstrijd zolang mogelijk aan een dorsvlegel te hangen. Dat deden ze niet alleen voor de eer, want de winnaar mocht de feestavond vieren met de mooiste boerendochter van het dorp en een dansje maken. “Op dat dansje moet ik nog even oefenen, want daar ben ik nog niet zo goed in”, zegt Berkhout lachend.

De Bennekomse werd door een kennis getipt dat er een nieuwe Vlegelvrouw werd gezocht. “Dat leek me wel leuk. Ze moesten natuurlijk nog wel eerst kijken of ik geschikt was voor de functie, maar dat bleek het geval.”

Wie dit jaar de Vlegeldag bezoekt, heeft een grote kans om Berkhout tegen het lijf te lopen. “Ik ben de hele dag aanwezig. Ik ga met de optocht mee, reik de prijzen uit bij het ringsteken en vlegelhangen en loop rond op de rommelmarkt”, zegt de Vlegelvrouw, die goed te herkennen zal zijn. “Ik ben al op pad geweest om een mooie jurk uit te kiezen. Daarnaast draag ik gedurende de dag een speciale Vlegeldag-sjerp.”

Berkhout, opgegroeid in de Edese wijk Rietkampen, bezoekt het Bennekomse oogstfeest al van kleins af aan. “We gingen vroeger altijd bij de optocht, de dorsmachine en het vlegelhangen kijken”, vertelt de Vlegelvrouw, die vanaf haar veertiende in Bennekom woont. “En poffertjes eten bij de poffertjeskraam, dat is een traditie geworden.”

De Vlegelvrouw, die dierwetenschappen studeert aan de universiteit van Wageningen, keek vroeger altijd met bovengemiddelde interesse naar de optocht met paarden. “Paardrijden is een grote hobby van me. Tegenwoordig werk ik ook bij een manege en geef ik paardrijles. Mensen in Bennekom kunnen me ook kennen van de Dickensfair, waar ik als pianist van een interkerkelijk koor jaarlijks optreedt.”