Zo hoort het op Vlegeldag

Het is een merkwaardig verschijnsel: we gaan elk jaar met z'n allen naar de Vlegeldag in Bennekom Centrum en klagen dan dat we werden gelopen en dat we de kraampjes niet konden bereiken. Maar gezellig dat het was!

BENNEKOM - Nog niet zo lang geleden was één van de verkiezingsleuzen voor de gemeenteraadsverkiezingen "Laat Ede bruisen!" Om misverstanden te voorkomen – we hebben het nagevraagd! – bedoeld werd heel de gemeente Ede, dus inclusief de buitendorpen zoals Bennekom en Lunteren en de overige dorpen. Er moesten meer en vaker evenementen komen. Die doelstelling werd aanvaard en op dit moment is er zelfs de Stichting Ede Marketing, die volgens de website (ede-marketing.nl) werkt aan het duidelijker positioneren van Ede, de dorpen en het buitengebied en aan het vergroten van de zichtbaarheid van Ede. Nu zullen er ongetwijfeld lezers zijn die allergisch zijn voor dit soort marketingtaal, maar heel plezierig is wel dat organisatoren van evenementen bij de Stichting Marketing Ede terecht kunnen voor ondersteuning, soms zelfs voor financiële ondersteuning. Zo heeft ook de Stichting Vlegeldag een bijdrage gekregen. Dat is heel plezierig, want aan de andere kant worden de gemeentelijke voorschriften op het gebied van bij voorbeeld veiligheid, steeds strenger. En kostbaarder…

Applaus en klachten
Een feest is nooit voor iedereen leuk. Er zijn altijd wel mensen die er op een of andere manier overlast van ondervinden: parkeerders in je anders zo rustige straatje, het geluid als de wind jouw kant op staat, wegafzettingen zodat je moet omrijden. Bedenk het maar!

Maatregelen
Geen enkele organisatie houdt van klachten en probeert die zoveel mogelijk te voorkomen. Het helpt al als je van te voren laat weten waar mensen op moeten rekenen en aan bezoekers vraagt rekening te houden met omwonenden. Daarom heeft de Stichting Vlegeldag een overzicht van verkeersmaatregelen gepubliceerd. Daarbij hoort het verzoek aan bezoekers om de fietsen te stallen in de parkeervakken langs de Edeseweg vanaf de Molenhoek tot aan de LIDL of op het parkeerterrein van de RK Kerk. Automobilisten wordt geadviseerd te parkeren op de parkeerterreinen aan de Achterstraat. Daarvandaan rijdt de hele dag gratis een pendeldienst, om bezoekers heen en weer te brengen.

De wegafsluitingen
Vanaf dinsdagavond 18.00 uur en tijdens Vlegeldag zijn de bekende straten afgesloten. Daar is het feest! Daar vinden dan de kraampjesmarkt, de Kindervlooienmarkt en het Ringsteekconcours plaats. Daar bruist Bennekom! Daar horen we muziek en zien we allerlei podiumoptredens. Daar komen we de wandelende muzikanten van Decibel tegen. Als iedereen met deze maatregelen rekening houdt en vooral ook met elkaar, dan wordt Vlegeldag 2019 voor de 37e keer een geweldig Dorpsfeest, waar alle Bennekommers vrolijk van worden.

Door Wout Schotsman