Op zoek naar kindervlooien?

Als je gedurende de jongste 40 jaar tijdens de basisschoolleeftijd opgroeide in Bennekom, dan moet je minstens twee dingen gedaan hebben: een hut gebouwd in het Kinderdorp en het speelgoed waarvoor je te groot geworden was verkocht hebben op de kindervlooienmarkt. Zo niet, weet je dan wel zeker dat je opgroeide in Bennekom?

BENNEKOM - Op een kaasmarkt koop je kaas. Op een aardappelmarkt koop je aardappels. Op een kindervlooienmarkt koop je? Natuurlijk! En wat voor kindervlooien koop je dan? Jonge vlooien? Baby- of peutervlooien? Of vlooien die een voorliefde hebben voor kinderen? Zouden al die kinderen die klaar zitten om hun spullen te verkopen daar ooit over nagedacht hebben? Wel nee! Het wachten is op de eerste verkoop. Dan heb je plotseling echt geld in je handen en dan roep je tegen vader of moeder, die op de achtergrond zitten, dat je even weg bent. Dan hol je naar een vriendje of vriendinnetje iets verderop om daar iets van te kopen. Het doet er niet toe wat, als je het geld dat je net verdiend hebt, maar kunt uitgeven.

Zo maak je als Bennekoms kind kennis met Vlegeldag. Even later, je bent van de basisschool af, dan zwerf je met een groep vrienden en/of vriendinnen door het dorp. Kijken naar de optocht van de trekkers. Saai! Tenzij je mee mag rijden of als een vriendje uit het Binnenveld op een trekker zit. Of kijken naar het Vlegelhangen. Saai! Tenzij iemand die je kent meedoet. Lachuh! Zelf meedoen? Nee, natuurlijk niet. Hoewel? Als je naar voren geduwd wordt… Okay dan! Maar alleen als jij ook meedoet! Een paar keer heen en weer over de markt. Ai! Het geld is op… Dan maar even bellen waar je moeder is. “Mam, mag ik vast mijn zakgeld voor volgende week?” Ach, tijdens Vlegeldag zijn je ouders zo beroerd nog niet.

Je ouders lopen met opa en oma over de markt. Opa wil de dorskast zien en vertellen dat hij daar als kind al bij stond te kijken en dat hij als jongen soms bovenop de dorskast mocht helpen. En bij oma in de klas zat een jongetje dat altijd zwarte handen had. Het zoontje van de smid in het dorp. Saai al die verhalen! Maar ’s avonds is er muziek op het Kerkplein. Daar moet je wel bij zijn natuurlijk. Maar om 9 uur houden ze al op… Stom! Nou ja, je boft maar als kind als je in Bennekom woont!

Op woensdag 21 augustus ben je bijna klaar met je hut. Nou ja, hij moet nog geschilderd worden. Nee, je kunt niet weg om een plekje te kopen voor de op de kindervlooienmarkt. Gelukkig wil je moeder dat dan wel weer doen. Net als vorig jaar. Nu ook weer: tussen 15 en 17 uur bij De Commanderij. Maar goed dat je moeder even gaat, want een plekje kost wel € 2,50. Als ze dat maar niet van je zakgeld afhoudt.

Door Wout Schotsman