Wie op de avond van 6 augustus toevallig in het centrum van Bennekom is, heeft dik kans te zien dat een aantal mensen bezig is om Vlegeldagbanieren op te hangen aan de Bennekom-blauwe palen. De volgende dag zullen veel bezoekers van ons centrum denken: "O ja, binnenkort weer Vlegeldag!" Het bestuur en de werkgroepen van de Stichting Vlegeldag zijn kort na Vlegeldag 2018 al begonnen met de voorbereidingen voor Vlegeldag 2019...

BENNEKOM - Voor de Bennekommers en voor heel veel gasten is de Vlegeldag een kwestie van een paar keer de Dorpsstraat op en neer lopen en heel veel bekenden tegenkomen. En natuurlijk even een aantal attracties bekijken.

Zijn die attracties nieuw?
Nee, eigenlijk niet en dat is juist het leuke! Alles is heel herkenbaar. De Heidehoogheden zijn er en die rijden mee in de openingsoptocht. Al heel gauw wordt de grote Dorschkast uit de Kraats in werking gesteld, zodat je niet meer het Bart van Elstplantsoen in kunt zonder stof in je haren te krijgen. En uiteraard is er de Vlegelmarkt en 's middags de kindervlooienmarkt. Er is het handdorsen en het machinedorsen en er zijn oude ambachten. Bij het Bennekomse oogstfeest hoort ook nog het ringsteken. Niks nieuws onder de zon?

Jazekerwel! De muziekprogramma's op het hoofdpodium voor de Oude Kerk en in de muziektent zijn elk jaar weer anders. Op het hoofdpodium zijn de toespraken en de prijsuitreikingen. Er is een Bennekommer die de Gouden Vlegel verdiend heeft; er zijn winnaars van de wedstrijden vlegelhangen, maar er is vooral muziek. De Shanty Zangers uit Ede laten 's ochtends hun liederen horen. 's Middags mag het publiek genieten van Jong Belegen, Sylvia Smith, de Passengers en Ryso Jochemsen. 's Avonds mogen Mick en Henk (Voice Senior) het laatste uur voor de sluiting verzorgen.

In de muziektent op het Van Slootenplein wordt voorzichtig begonnen met 'Muziek op Schoot', dat verzorgd wordt door Harlekijntje. Dan zijn er afwisselend optreden van OBK, Dance Studio Bennekom, Triple B (Big Band Bennekom) en Ryso Jochemsen.

Werkgroepen
Voor bijna elke activiteit is er een werkgroep die daar verantwoordelijk voor is. Werkgroepen dus voor de optocht, voor de vlooienmarkt, voor de Vlegelmarkt, voor de oude ambachten, voor het ringsteken, en zo voorts. De werkgroepen steken er dus het werk in. Maar zoals in Lunteren gezegd wordt: Het feest kost niks, maar het moet wel betaald worden.

Wordt in Lunteren tijdens de optocht gecollecteerd, de Stichting Vlegeldag stuurt elk jaar aan alle Bennekommers een 'donateursbrief'. Er wordt gevraagd om een eenmalige donatie. Bennekom is best wel vrijgevig: de donateursbrief levert de hoogste inkomstenpost op. Dat is hard nodig ook. De Stichting Vlegeldag heeft een forse kostenbegroting. Goed om dat te bedenken als een dezer dagen de donateursbrief binnenkomt. Minder geld kan zomaar betekenen 'minder Vlegeldag!'.

Door Wout Schotsman