BENNEKOM - Het was al vroeg erg druk in het Bennekomse dorpscentrum. De verklaring was eenvoudig: Het is weer Vlegeldag. En dat betekent, dat het de hele dag feest is.

Vanaf 1 augustus, de dag dat de Vlegeldagbanieren worden opgehangen, gaat bij menig Bennekommer de aftelklok al lopen, want de traditionele Bennekomse feestdag staat in menig agenda rood te omcirkeld. En dat hadden velen gedaan, want rond 9.00 uur struinden er al veel mensen langs ‘de kramen in opbouw’ en verdwenen de eerste producten al in de tas.

OPTOCHT
Maar pas officieel werd het toen de oude tractoren door de Dorpsstraat tuften. Nog officiëler werd het rond 12.10 uur toen de voorzitter van de Stichting Vlegeldag, Peter Wijngaard onder tromgeroffel bekend maakte, dat Christine van der Heeden, dit jaar de Gouden Vlegel opgespeld zou gaan krijgen. Volkomen verrast en onder luide toejuichingen betrad de winnares vervolgens het podium.

OUDE TRACTOREN
Nadat de tractoren het centrum weer hadden verlaten ‘paradeerden’ duizenden bezoekers langs de tientallen kramen, waar ook veel Bennekomse organisatie zoals onder andere Duurzaam Bennekom, samen met de werkgroep Duurzaam Eten, de Rotary Bennekom, De Zonnebloem, Het Mooi Leven Huis, Het Gastenhuis, Pompen voor Leven. Maar ook kon er worden geproefd van heerlijke slagershapjes, stond Bakkerij Mekking er met zijn ‘wereldberoemde’ Vlegelsoesjes, kortom er was voor ieder wat wils.

MUZIEK EN ZANG
Ook was er natuurlijk muziek en zang. Op het hoofdpodium voor de Grote Kerk waren het de Shanty Zangers Ede, die al snel een deinende mensenmassa voor zich zagen. Nadat de bezoekers inmiddels ook al even op de vele terrassen hadden genesteld, nam voorzitter Wijngaard de regie weer even over voor ‘het officiële gedeelte. Allereerst mocht Bert van de Scheur het podium betreden, want zijn tractor, een Hatz TL 22 uit het bouwjaar 1960, was door de jury beoordeeld als de allermooiste. Een mooi exemplaar, die je in Nederland niet veel meer ziet. Mooi opgetuigd en ‘gewoon een tractor gebleven’, luidde het juryrapport. Trots poseerde Van de Scheur even later met zijn gewonnen beker.”

GOUDEN VLEGEL
Niet minder trots, maar ook volkomen overdonderd was vervolgens Christine van der Heeden, nadat zij uitgeroepen werd tot winnares van de Gouden Vlegel 2023. ,,De Gouden Vlegel is een klein gouden sieraad die iemand krijgt voor bewezen diensten voor de Vlegeldag in het bijzonder”, aldus voorzitter Wijngaard. ,,En in de instandhouding van de oude tradities in het algemeen.”

Wijngaard werd op het podium vergezeld door een 15-tal oud winnaars en winnaressen. ,,Zij dragen dan weer de nieuwe winnaar of winnares voor. Een ‘geheime missie’, die ook dit jaar weer heel erg lastig was, omdat er zoveel kandidaten hadden, die allemaal fantastisch werk doen voor Vlegeldag.”

De spanning werd opgevoerd, de winnaar of winnares werd vervolgens, zonder de naam te noemen omschreven. ,,Deze persoon heeft heel veel betekend voor Vlegeldag en dat al jarenlang. Tijden lang in het bestuur gezeten, tijden lang al ‘een steun en toeverlaat’ voor alle bestuursleden, zorggedragen voor wat er rond Vlegeldag moest gebeuren, ook werden er typische oogst- en landbouwwerkzaamheden verricht binnen de gemeente Ede en het dorp Bennekom.” Wijngaard vroeg en kreeg ‘zijn’ tromgeroffel om vervolgens Christine van der Heeden als de winnares uit te roepen.

VOLKOMEN VERRAST
Nadat Heidehoogheid Erica de 47e de ontdane winnares de gouden versierselen had opgespeld en ze uit handen van burgemeester Verhulst ook nog een presentje, de eenzame parachutist, had ontvangen moest ze ‘nog even bijkomen van de schrik’, om vervolgens toch even een korte reactie te geven. ,,Ik was echt volkomen verrast. Nee, dit was wel het laatste wat ik had verwacht.”

Ze was vlak voor de uitreiking gevraagd om naar de informatiekraam van de Vlegeldag te komen. ,,Omdat het daar zo druk was. En dat deed ik wel vaker, dus ik had nog steeds niets door. Maar het is echt supergaaf, dat ik die Gouden Vlegel heb gekregen.” Het betekent niet, dat er nu ‘op het hoogtepunt gestopt gaat worden. ,,Nee zeker niet”, aldus het resolute antwoord. ,,Ik ga hier nog jaren mee door!”

RONNIE TOBER
Ook het programma van de Vlegeldag ging nog door. Het centrum bleef ‘bomvol’. De kraamhouders deden prima zaken, maar zeker ook de hapjes en de drankjes vonden gretig aftrek. Het namiddag- en avondprogramma werd groot deels gevuld met heel veel muziek van onder andere DJ Freek Steenvoorden, de Triple B Big Band, de Djembegroep en Dance Studio Bennekom.

Maar misschien wel de grootste publiekstrekker was de artiest die het dichtste bij woonde, namelijk zanger Ronnie Tober. De 78-jarige ‘huisartiest’ zorgde ervoor dat binnen de kortste keren het plein voor het hoofdpodium veranderde in een deinende mensenmassa, gevolgd door een al maar langer wordende ‘Bennekomse polonaise’. Al zijn bekende hits, zoals ‘Breng die Rozen naar Sandra’, ‘Met een roos in je blonde haren’, een 60- 70’er jaren medley en ‘Naar de Kermis’ schalden over het kerkplein. Een staande ovatie werd zijn beloning. Ook het Vlegelhangen trok veel bekijks evenals het afsluitende concert van OBK. ‘Heel Bennekom’ kon weer terugkijken op een meer dan geslaagde en zonninge Vlegeldag 2023.

Door Dick Martens, Ede Stad / Bennekoms Nieuwsblad