In de rubriek ‘Oude ambachten’ stellen we verschillende oude ambachten aan u voor. Op de Vlegeldag worden ze gedemonstreerd, zodat u precies kunt zien hoe het ambacht in zijn werk gaat.

Wie ben je?
Greet de Man

Waarom heb je gekozen voor dit ambacht?
Ik heb gekozen voor Kantklossen omdat het een mooi bijzonder handwerk is.

Kloskant wordt gevlochten waarbij iedere draad op een klosje gewikkeld is. Het klosje dient als voorraad en heeft een soort steeltje waaraan het vastgepakt wordt. De klosjes worden altijd in paren gebruikt, die over het gehele werk bij elkaar blijven behoren. Een ervaren kantklosster kan werken met honderden klosjes tegelijk, die zeer snel om elkaar heen geslagen worden. Na het maken van een aantal slagen wordt een speld in het patroon gestoken, wat het vlechtwerk op zijn plaats houdt. Als een klosje leeg raakt, wordt er opnieuw draad omheen gewonden, dat aan het uiteinde van de oude draad wordt vastgeknoopt. Het knoopje wordt met een fijne schaar zo kort mogelijk afgeknipt.

Hoe lang doe je dit al?
Ongeveer 30 jaar met veel plezier.

Hoe werkt het?
Met een kantkloskussen, klosjes en garen en een kantbrief.

Wat heb je er voor nodig? Verschillende kussens, platte rolkussen, blokkussen, veel klosjes, kantbrief(patroon) en garen

Wat is je binding met de Vlegeldag?
Schitterende goed georganiseerde Folkloredag.

Welke bijzondere momenten wil je met ons delen over de Vlegeldag?
De ontvangst, gastvrijheid van het kijk en luister museum, de heerlijke lunch en als hoofdgerecht de foeksandievie. En natuurlijk de geweldige belangstelling van het publiek.