BENNEKOM – Het is jaarlijks een drukte van jewelste op de kindervlooienmarkt bij de Vlegeldag. Ook dit jaar (woensdag 23 augustus) kunnen jeugdige handelaartjes hun meegebrachte spulletjes uitstallen aan de Bakkerstraat, Lindelaan, Brinkstraat, Veenderweg en Krulweg. Een mooie manier om een extra zakcentje te verdienen.

Wie een verkoopplek voor de vlooienmarkt wil bemachtigen, kan komende woensdag (16 augustus) van 15.00 tot 17.00 uur terecht bij de kaartverkoop in De Commanderij aan de Commandeursweg 44 in Bennekom. De markt heeft in totaal ongeveer 250 plaatsen. “We hebben ongeveer twintig plekken minder dan vorig jaar. We hebben op de knelpunten wat plaatsen weggehaald om ruimte te creëren”, vertelt Ad de Groot, die namens de organisatie van de Vlegeldag de vlooienmarkt in goede banen leidt.

Omwonenden van het parcours van de kindervlooienmarkt hebben onlangs al een informatiebrief gekregen. Zij hebben het eerste recht om een plaats te bemachtigen. Een verkoopplek bedraagt circa vier vierkante meter. Tijdens de kaartverkoop kunnen handelaartjes voor 2 euro een plekje reserveren. Ter plaatse kunnen de verkopers een brief invullen met hun naam, adres en telefoonnummer. Vervolgens kunnen zij in de rij gaan staan voor de straat die zij hebben gekozen. De organisatie van de Vlegeldag heeft het liefst gepast geld. Omwonenden kunnen tijdens deze middag ook hun gereserveerde plaatsvergunning ophalen. Naast inwoners van Bennekom en omgeving zijn er ook toeristen die hun spulletjes komen verkopen tijdens de Vlegeldag.

De Groot benadrukt dat de vlooienmarkt vooral bedoeld is voor jeugdige handelaartjes, maar weet uit ervaring dat er niet alleen jonge kinderen op de markt zitten. “Ik heb vorig jaar een leuk gesprek gehad met twee meisjes die klaar waren met de middelbare school en spullen van hun kamer en veel kleding aan het verkopen waren. Zij waren zich aan het voorbereiden voor een studie en daar pasten hun puberale aankopen van voor die tijd niet meer bij.”

Omdat de schoolvakantie ten tijde van de Vlegeldag al voorbij is, gaan de Bennekomse basisscholen deze dag iets eerder uit dan gebruikelijk. Vanaf 12.00 uur kunnen zij hun eigen verkoopplek uitstallen.