Wat is je naam?
Karel Looijen
 
Op welke manier ben je betrokken bij Vlegeldag?
Ik heb de opleiding Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht gevolgd. Tijdens deze opleiding heb ik veel te maken gehad met evenementen. In mijn schoolperiode heb ik enige tijd voor ‘The Security Company’ gewerkt, dit is een beveiligingsbedrijf dat veel doet voor de Eredivisie voetbal en grote muziekfestivals. De kennis en ervaring die ik hier heb opgedaan, heb ik kunnen gebruiken voor de cursussen in mijn opleiding. Als jongen van het platteland ben ik via via in contact gekomen met de voorzitter van de Vlegeldag. Hij heeft mij gevraagd of ik mijn kennis en ervaring wilde delen met stichting Vlegeldag. Sinds mijn komst in 2011 heb ik eerst een paar jaar meegedraaid in de beveiliging. Tegenwoordig ben ik als bestuurslid de contactpersoon met de gemeente, politie, brandweer, Rode Kruis en andere veiligheidsinstanties. Samen met Gerard van Amerongen en Marco van Beek streven wij naar het zo veilig mogelijk organiseren van het evenement. 
 
In het verleden betekende een dranghek dat men er niet door mocht, tegenwoordig proberen mensen erlangs te gaan, en anders erover. 99 Procent snapt de situatie, het is aan ons om die laatste procent ervan te overtuigen dat we het ook doen voor hun veiligheid.
 
Er komt meer bij het organiseren van een evenement kijken dan de meeste mensen denken. In het voorjaar worden alle veiligheidsplannen weer up-to-date gemaakt, de afspraken met de gemeente worden gemaakt, verkeersplannen worden opgesteld, portofoons moeten worden aangevraagd en alle geluidseisen / brandveiligheidseisen worden doorgenomen. Dit alles wordt vastgelegd in de vergunning die de organisatie moet aanvragen om een evenement te organiseren. Pas als deze vergunning wordt verleend, kan de Vlegeldag definitief doorgaan. Duidelijke afspraken vormen immers de basis van een veilig evenement. 
 
Met 5 leidinggevenden en ongeveer 15 beveiligers proberen wij het evenement voor iedereen veilig te laten verlopen. Vlegeldag draait op vrijwilligers, echter is het door de individualisering steeds lastiger om vrijwilligers te vinden die een dag vrij willen nemen om ons dorp te helpen. Zonder deze vrijwilligers is er geen Vlegeldag! Dus als jullie het leuk vinden om een dag (deel) te helpen…? Alle vrijwilligers worden voorzien van voldoende gratis eten en drinken, en ’s avonds heffen we gezellig het glas op de geslaagde dag.
  
Wat is een van je leukste Vlegeldag herinneringen?
Tijdens Vlegeldag krijgen wij te maken met veel leuke, maar helaas ook minder leuke ervaringen. In de paar jaar dat ik vrijwilliger ben, zie ik de wereld en ook Bennekom veranderen. Tot mijn schrik zijn er afgelopen jaar zelfs vrijwilligers geslagen! Heel erg triest, maar daarmee zijn we ook extra trots op de drive van deze vrijwilligers om tóch door te gaan. Een zeer leuke ervaring is daarom ook dat een van de veiligheidscoördinatoren zelfs de Gouden Vlegel heeft gekregen voor zijn bijdrage aan de veiligheid van Vlegeldag.
  
Wil je verder nog iets aan ons kwijt?
Vlegeldag heeft sinds dit jaar een nieuwe website, erg leuk om eens op te kijken. Hier worden altijd als eerste de nieuwtjes vermeld. Ook staan het programma en vele leuke Vlegeldagfoto’s op de site.