BENNEKOM – Arend Verhoeff beleeft volgende week woensdag zijn laatste Vlegeldag als voorzitter. Na zeven jaar de eindverantwoordelijkheid te hebben gedragen op en rond het Bennekomse oogstfeest, draagt hij de voorzittershamer over aan Peter Wijngaard.

Verhoeff (72) bewaart veel goede herinneringen aan zijn periode als voorzitter van Stichting Vlegeldag Bennekom. Nog steeds vervult de geboren Rotterdammer zijn functie met veel plezier, maar hij vindt het een goed moment om van de voorgrond te treden. “Ik was eigenlijk van plan om het nog twee jaar te doen, tot en met de Vlegeldag van 2018,” vertelt Verhoeff, in 2011 begonnen als voorzitter. “Maar toen ik eerder dit jaar terugkwam van wintersport, heb ik besloten om ermee te stoppen. Ik vind zelf dat ik over mijn houdbaarheidsdatum heen ben. Op een gegeven moment is het mooi geweest. Bovendien liep ik tegen twee kandidaten aan die mijn rol konden overnemen, dus toen is het proces in een stroomversnelling geraakt.”

Als Verhoeff naar zijn leukste herinneringen van de Vlegeldag wordt gevraagd, blijft het even stil. “Goh, dat zijn er heel veel, daar moet ik even over nadenken,” zegt de Bennekommer. “Wat ik leuk vind, is dat we als organisatie in de afgelopen zeven jaar, mede door toedoen van de gemeente Ede, alle onderwerpen op professionele wijze hebben opgepakt. Ik ben er ook trots op dat ons calamiteitenplan als voorbeeld wordt gebruikt bij andere evenementen.”

De voorzitter zegt ook blij te zijn altijd een goede verstandhouding te hebben gehad met burgemeester Cees van der Knaap. “Ik heb goede contacten met de burgemeester gehad, dat heb ik als plezierig ervaren. Hij neemt deze zomer, net als ik, afscheid. Dat laten we niet zomaar aan ons voorbijgaan, want we gaan hem tijdens de Vlegeldag in zijn eigen dorp in het zonnetje zetten.”

Hoewel Verhoeff als voorzitter terugtreedt, verdwijnt hij niet helemaal van het toneel binnen de organisatie van de Vlegeldag. Hij blijft voorlopig actief voor de sponsorcommissie. “Het is in de loop der jaren zo’n bedrag geworden, dat ik het onverantwoord vind om het van de een op de andere dag los te laten. Zo’n twaalf jaar geleden ben ik begonnen als vrijwilliger. De manier waarop dat gebeurde, was wel grappig. Ze kwamen eigenlijk vragen of mijn vrouw Anneke iets voor de Vlegeldag wilde betekenen, maar toen heb ik zelf de vinger opgestoken. Ik ging net met pensioen en het leek me wel leuk om een bijdrage te leveren.  Ik heb de uitbreiding van de sponsoring toen op me genomen. Later ben ik bestuurslid geworden en in 2011 beleefde ik mijn eerste Vlegeldag als voorzitter.”

“Ik heb het al die jaren met veel plezier gedaan. Het kost me heel veel tijd, maar dat heb ik er altijd graag voor over gehad,” zegt Verhoeff. “Ik ben er enorm trots op dat ik als rasechte Rotterdammer voorzitter heb mogen zijn van zo’n mooi boerenfeest. Hopelijk wordt het dit jaar weer één groot feest.”